Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeDocumentairesDe Gideonsbende

De Gideonsbende

Op 11 december 1944 plegen twaalf leden van de Knokploeg Noord-Drenthe een spectaculaire overval op het Huis van Bewaring in Assen en bevrijden 31 verzetstrijders die door de Duitsers gevangen genomen zijn en dreigen te worden geëxecuteerd. Pia Media maakte een documentaire (klik op de startknop) waarin met gedramatiseerde beelden te zien is zien hoe deze bloedstollende bevrijdingsactie  werd voorbereid en uitgevoerd.

De bevrijding

Het is nog donker als in de vroege ochtend van 11 december 1944 aangebeld wordt aan de deur van het Huis van Bewaring in Assen. De dienstdoende portier denkt dat het de aflossing is van Duitse militairen. Dat gebeurt altijd op dit tijdstip. Maar de bewaker kijkt in de loop van een pistool van een van de twaalf mensen van Knok- ploeg Noord-Drenthe. Ze stormen binnen, allen zwaar bewapend en maken de celdeuren open. Binnen 14 minuten en zonder één schot te lossen worden in totaal 31 gevangen genomen verzetstrijders bevrijd. Buiten staan buitgemaakte Duitse legertruks met Nederlandse verzetsmensen in Duitse uniformen, waarin de bevrijde gevangenen in hoog tempo naar veillige onderkomens worden gebracht. De Duitse bezetters hebben het nakijken, want toen ze gealarmeerd werden, was iedereen verdwenen.

Represailles

In de dagen na de overval zijn er in Assen geen represailles, maar in dorpen elders in Noord-Drenthe slaat de Sicherheits Dienst echter onbarmhartig toe. In januari 1945 zit de gevangenis weer vol met opgepakte Nederlanders. Is er dan toch sprake geweest van represailles, en waren die door de bevrijders ingecalculeerd?
In de documentaire vertellen leden van de Knokploeg Noord-Drenthe over de bevrijdingsactie en schetsen de destijds gevangen genomen verzetstrijders de situatie tijdens de gevangenneming, en de opsluiting.
Vijftig jaar na dato onthullen de bevrijders hoe zij nu denken over de bevrijdingsactie en de gevolgen voor de bevolking.
De documentaire is op televisie uitgezonden door de EO en de regionale Omroep Drenthe.

 

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl