Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeDocumentairesDe Laatste Patrouille

De Laatste Patrouille

Korea, 25 juli 1953. Aan de vooravond van het tekenen van de wapenstilstand in de Korea Oorlog loopt een patrouille van het Nederlands Detachement Verenigde Naties in een Chinese hinderlaag. Vijf mannen sneuvelen, de anderen raken gewond. Vijftig jaar later wordt bij de research voor een film over deze gebeurtenis de enige nog in leven zijnde overlevende van de patrouille gevonden. Hij wordt de hoofdpersoon in deze Pia Media documentaire (klik op startknop in de foto).

De documentaire

In de film komen Nederlandse oud-militairen aan het woord die betrokken zijn geweest bij de gebeurtenissen in Korea rond 25 juli 1953. We staan aan de vooravond van het tekenen van de wapenstilstand. De mannen van het Nederlands bataljon zien er naar uit. Ze hebben een moeilijke tijd achter de rug. De gevechten om Heuvel 340, met de lugubere bijnaam Stinky HilI, vanwege de enorme aantallen lijken die daar liggen, waren hevig.

Chinese hinderlaag

In de middag van 25 juli 1953 laat de luitenant Douna van de C-compagnie mannen bij elkaar roepen voor een patrouille die 's avonds zal worden gelopen in het voorterrein, net over de 38-ste breedtegraad, de scheidslijn tussen Noord en Zuid Korea. De patrouille verlaat om 22.00 uur de stelling. Om 01.15 uur loopt de patrouille in een Chinese hinderlaag. Vijf mannen, waaronder de luitenant Douna sneuvelen. De anderen raken zwaar gewond. Twee mannen worden gevangen genomen.

Onverwachte ontknoping

De documentaire heeft een onverwachte en aangrijpende ontknoping.

De documentaire is op televisie uitgezonden door de EO en is hier >> te zien
Meer informatie over de Korea-oorlog  is beschikbaar bij de Vereniging Oud Korea Strijders 

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl