Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeDocumentairesIndië in je Ziel

Indië in je Ziel

In de 12-delige video en tv-serie 'Indië in je Ziel' zijn de persoonlijke verhalen verfilmd van hen die in voormalig Nederlands-Indië de Japanse bezetting meemaakten en de daarop volgende bersiap-periode. Ook komen kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind aan het woord. Welke invloed heeft de oorlog in Indië op hun leven, en dat van hun nakomelingen? Van toen tot nu. Hoe voelt dit? En wat doe je ermee?

In opdracht gemaakt

De serie 'Indië in je Ziel' is door Pia Media gemaakt in opdracht van de Stichting Oorlogsverhalen. 5 delen van 25 minuten zijn op televisie uitgezonden door Omroep MAX.
De Stichting Oorlogsverhalen heeft als doel het vastleggen, op beeld en in druk, van getuigenissen van mensen die direct of indirect geconfronteerd zijn geweest met oorlogsgeweld. Vanwege de brede aandacht voor het dekolonisatietraject op weg naar de autonome republiek Indonesië is de Stichting Oorlogsverhalen het project 'Indië in je Ziel' gestart.

Gevluchte Indische Nederlanders

Wat hebben de Indische Nederlanders als groep maar vooral ook individueel sinds de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië meegmaakt tijdens de Japanse bezetting? En in de periode daarna: de bersiap en de repatriëring van ca. 300.000 Indische vluchtelingen naar Nederland. En het hier moeten opbouwen van een nieuwe bestaan? En welke invloed hebben deze gebeurtenissen gehad op henzelf, op hun familie, op hun kinderen en kleinkinderen?

Indië-veteranen

En hoe zit het met de bijna 200.000 Nederlandse militairen die sinds 1946 in opdracht van de Nederlandse regering naar voormalig Nederlands-Indië gingen om daar ‘orde en vrede’ te brengen? Wat hebben zij in Indië meegemaakt? Hoe zijn ze bij terugkomst in Nederland ontvangen? En hoe heeft hun Indië-tijd hun familieleven, hun kinderen en kleinkinderen beïnvloed, tot op de dag van vandaag? Beide groepen kennen verschillen, in achtergrond, in ervaringen, in de verwerking van hun ervaringen en eventuele trauma’s, en in hoe ze door de Nederlandse maatschappij na hun terugkeer in Nederland in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw zijn opgevangen en bejegend. Er zijn positieve en negatieve ervaringen.

Indië in je ziel

Maar er is één significante overeenkomst: wat beiden groepen blijvend mee naar Nederland namen was Indië. Het gevoel van en voor het land Nederlands-Indië, dat er niet meer was, maar wat wel in hen zat of was gaan zitten. Verbondenheid met het tropische leven in ‘de gordel van smaragd’. Met de Indische manier van leven en voelen, met de Indische cultuur. Het was in je vezels gaan zitten, en het gaat er niet meer uit. Of je het nu wilt of niet. Of je er geboren bent, of slechts tijdelijk geweest bent in een periode waarin je intensief geleefd en gestreden hebt op de Indische grond: Indië blijft bij je, en laat je nooit meer los. Het is in je ziel gaan zitten en het plant zich in een of andere vorm voort in de generaties na de oorlog, tot op de dag van vandaag.

Waar te zien?

Alle verhalen van de serie 'Indië in je Ziel' zijn te zien op de website van de Stichting Oorlogsverhalen >> 

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl