Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeDocumentairesJack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders

Jack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders

Een Nederlander in Engels uniform redt samen met tien Gurkha soldaten ruim 2000 ten dode opgeschreven Nederlanders uit de Werfstraatgevangenis in Soerabaja. Zijn naam is Jack Boer. Wie was hij en hoe kon deze onwaarschijnlijke actie slagen?
Een gefilmde reconstructie met verhalen van ooggetuigen van een van de meest spectaculaire reddingsoperaties uit de Tweede Wereld Oorlog (klik op de startknop voor de film). 

De documentaire

Het is 10 november 1945. De Werfstraatgevangenis in Soerabaja in voormalig Nederlands-Indië. Kort na de Japanse bezetting. In de gevangenis zitten 2384 Nederlanders, die gevangen gehouden worden door Indonesische permuda´s. Ze zijn ten dode opgeschreven, want uit een uitgelekt plan blijkt dat ze de volgende dag massaal vergiftigd zullen worden, waarna de gevangenis door de opstandelingen in brand gestoken zal worden. Dit plan wordt bekend bij een Nederlandse tolk, die voor de Engelse militairen werkt. Jack Boer (foto rechts) organiseert een spectaculaire bevrijdingsactie. Van de Engelsen krijgt hij een tank ter beschikking, een Engels uniform en tien Gurkha soldaten. Zo worden onder zijn leiding in die vroege tropische november-ochtend 2384 onschuldige en ten dode opgeschreven Nederlanders gered.

Jack Boer

De man die hen bevrijdde is overleden op 5 september 1993. Hij werd 82 jaar. Zijn naam en zijn nationaliteit zou voor velen van hen lange tijd onbekend blijven. Maar voor hen die hij het leven redde is hij voor altijd de man die aan de wieg stond van generaties, die zonder hem niet geboren zouden zijn. Het bleek een Nederlander te zijn, reserve-kapitein bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger: Jack Boer.

Reconstructie bevrijdingsactie

In de documentaire is een nauwkeurige reconstructie te zien van de bevrijdingsactie en statements van geredden over hun gevangenneming, de martelingen, de spectaculaire bevrijding.  Aan slot van de documentaire zijn geredden en nabestaanden uit de hele wereld naar het graf van Jack Boer gekomen om hem te herdenken. De tv-uitzending, die ook aandacht kreeg in het Acht Uur Journaal heeft veel stof doen opwaaien in de media en de politiek.

Televisie

De documentaire 'Jack Boer' is op televisie uitgezonden door de EO. Later is met nieuwe filmbeelden een kortere versie gemonteerd voor de Stichting Oorlogsverhalen. Deze is uitgezonden door de 'special interest' zender Omroep ONS (NostalgieNet).
De kortere versie van 25 minuten is hiernaast te zien (klik op de startknop).

 

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl