Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeDocumentairesLuctor et Emergo 2023

Luctor et Emergo 2023

In de nacht van 1 februari 1953 voltrekt zich de Watersnoodramp. Grote delen van Zeeland, de Zuidhollandse Eilanden en van het westen van Noord-Brabant en de Zuidhollandse Hoeksche Waard worden overstroomd. Het kost 1835 mensen het leven.

De dijken breken

Vanaf 03.00 uur beginnen de dijken te breken. Bij Kruiningen, Kortgene en Oude Tonge bezwijken ze het eerst. Bij Stavenisse slaat het water in één keer een gat van 1800 meter. Maar ook in Noord-Brabant, bij Willemstad, Heijningen en Fijnaart blijken de dijken niet bestand tegen het natuurgeweld. Net zomin als in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard, bij ‘s Gravendeel, Strijen en Numansdorp.
De Schielandse Hoge Zeedijk, de dijk tussen Schiedam en Gouda langs de Hollandsche IJssel, houdt het, maar de Groenendijk breekt door. Het zeewater baant zich een weg richting de lager gelegen gebieden van Zuid-Holland. 

Reddingsoperatie

Door gebrekkige communicatiemiddelen komen de reddingsoperaties langzaam op gang. Vissers uit Yerseke zijn de eersten die hun schepen inzetten voor het redden van mensen uit de ondergelopen polders. Visser Boudewijn Zuijdweg heeft hierin een hoofdrol. Hij zet de wijfelde burgemeester van Yerseke tijdelijk aan de kant en neemt vanuit het gemeentehuis aldaar de leiding op zich. Via telefoon en de scheepsradio dirigeert hij de vissersschepen naar plekken waar de nood het hoogst is. Zo worden velen gered vanaf zolders van ondergelopen huizen en hoger gelegen dijken. 

Redding baby

Over de rol van de vissers tijdens de Watersnoodramp maakten Pia van der Molen en Michiel Praal 40 jaar na de ramp in januari 1993 de documentaire 'Luctor et Emergo' die indezelfde maand op TROS-televisie werd uitgezonden.
Hoogtepunt in deze film is de redding van een baby door vissers uit Yerseke. De baby van toen was in 1993 een vrouw van 40 jaar. Zij heeft nooit geweten wie haar destijds gered heeft. En de vissers wisten ook niet wie het babytje was, dat zij toen in een roeibootje van de Rampertsedijk haalden. In de documentaire worden ze herenigd... 

Compilatie documentaire

Pia Media presenteert in 2023, 70 jaar na de ramp, een compilatie van de  documentaire 'Luctor et Emergo, die hiernaast te zien is.
In de film komen schippers aan het woord, die deelgenomen hebben aan de reddingsoperaties.
Ook de ontmoeting van de twee vissers met de nu volwassen baby van toen, die zij 40 jaar geleden hebben gered, is in deze compilatie te zien.

Cijfers reddingen door vissers bij Watersnoodramp
 

  • 313 schippers en bemannigsleden uit Yerseke hebben deegenomen aan de reddingsoperaties.
  • Daarbij zijn ca. 80 schepen ingezet.
  • In totaal werden door hen 3448 mensen gered en 598 dieren.
Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl