Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeDocumentairesVrijwillig voor het Vaderland

Vrijwillig voor het Vaderland

Een gefilmde persoonlijke zoektocht naar het Indië-verleden van Pieter van der Molen, de vader van Pia van der Molen. Hij was een van de 20.000 vrijwilligers die zich vlak na onze bevrijding van de Duitsers aanmeldde voor het brengen van orde, rust en veiligheid in de Indische archipel. Veertig jaar later op zijn sterfbed vroeg Pieter van der Molen aan zijn dochter Pia: "Is er voor mij voldoende vergeving?" Een vraag die haar nooit meer losliet.

De documentaire

In de documentaire (klik op de startknop) wordt het verhaal verteld van Pieter van der Molen. Hij was een rechtschapen en gelovig mens, die zich bewust was van zijn rechten en zijn plichten. In de Tweede Wereld Oorlog deed hij, zoals veel gereformeerden, verzetswerk en moest meerdere malen onderduiken voor de Duitsers die hem zochten.

Zijn plicht

Kort na de bevrijding, aangespoord door de voormannen van de Anti Revolutionaire Partij en de voormalige christelijke verzetskrant Trouw, meldde Pieter van der Molen, getrouwd en toen vader van twee kinderen, zich aan als oorlogsvrijwilliger voor 'het brengen van Orde, Rust en Veiligheid' in voormalig Nederlands-Indië. Dat vond hij zijn plicht en daarvoor was hij zelfs bereid zijn jonge gezin hier achter te laten.

Vergeving

Pieter van der Molen nam als OVW-er deel aan de eerste politionele actie in 1947. In het jaar van zijn dood in 1992 zou hij naar Indonesië gaan met zijn oudste dochter Pia. Terug naar de plaatsen waar hij vocht, waar hij kameraden verloor. Het heeft helaas niet zo mogen zijn. Enkele dagen voor zijn dood vroeg hij aan haar: "Is er voor mij voldoende vergeving?"

Zoektocht

In de documentaire gaat documentairemaakster Pia van der Molen op zoek naar mogelijke achtergronden van deze indringende vraag van haar vader. Zij spreekt hierover met mannen van het bataljon van haar vader 1.1.-R.I., ook wel genoemd 'het Drents Bataljon' en probeert zo een beeld te krijgen van het Indie-verleden van haar vader. Want zelf sprak hij daar nooit over. Zoals zoveel onbegrepen oorlogsveteranen uit die tijd.
De documentaire is op televisie uitgezonden door de EO.

Bloemen leggen namens mijn vader

Toen Pia van der Molen zelf in Indonesië was voor de opnamen van een film over de 7 Nederlandse erevelden op Java in opdracht van de Oorlogsgravenstichting, heeft zij van de gelegenheid gebruik kunnen maken door bloemen te leggen op de graven van de drie gesneuvelde kameraden van haar vader. Cameraman Eugenio Follender en en geluidstechnicus Bram Boers filmden deze bloemleggeningen en maakten er een video van, die zij cadeau gaven aan Pia.

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl