Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeNieuwsDocumentairemaker Pia van der Molen wint zaak a...

Documentairemaker Pia van der Molen wint zaak anti-semitische haatmails bij Gerechtshof

Documentairemaker Pia van der Molen heeft in hoger beroep de rechtzaak gewonnen die was aangespannen wegens anti-semitische haatmails aan haar en 45 andere geadresseerden.
Bij arrest van het Gerechtshof in Amsterdam wordt de verdachte, de heer E. Groeneveld uit Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 weken en een taakstraf  van 100 uur en een schadevergoeding van € 250 te betalen aan Pia van der Molen.
De veroordeelde heeft zich in een groot aantal mails systematisch beledigend uitgelaten over joden aan het adres van Pia van der Molen en 45 andere geadresseerden.  Van der Molen heeft hiervan aangifte gedaan, waarna het Openbaar Ministerie tot strafrechtelijke vervolging is overgegeaan. 

Schadevergoeding

Van der Molen heeft tevens een schadevergoeding van verdachte gevorderd van € 250. In eerste instantie veroordeelde de Rechtbank de verdachte tot een werkstraf van 60 uur. Hiertegen is hoger beroep ingesteld, waarin het Gerechtshof uitspraak heeft gedaan met een hogere straf als gevolg. Het hof wijst verder een schadevergoeding van € 250 toe aan Van der Molen. De Hoge Raad heeft een verzoek tot cassatie verworpen, waardoor de veroordeling van de verdachte, inclusief de schadevergoeding, definitief is geworden. 

Uitspraak Hoge Raad niet gevolgd

Het hof acht bewezen, dat de beledigende uitlatingen van verdachte weliswaar een groep, de joden, betreffen maar dat Van der Molen ook rechtstreekse schade heeft geleden, omdat de verdachte zijn beledigende mails ook in persoon aan Van der Molen heeft gericht.
Het Gerechtshof heeft hiermee een eerdere uitspraak van de Hoge Raad (HR 16 april 1996) niet gevolgd dat bij een groepsbelediging er geen rechtstreeks verband zou bestaan tussen de individuele persoon en de strafbare uitlatingen.

Reactie Van der Molen

Pia van der Molen is verheugd dat ze ook in hoger beroep gelijk heeft gekregen. Van der Molen:“ Het toont aan dat het wel degelijk zin heeft om aangifte te doen tegen mensen die systematisch beledigende en anti-semitische uitlatingen doen. In dit geval ging het alle perken te buiten. Het was schokkend om telkens weer te moeten lezen dat Joden minderwaardig zouden zijn en dat er voor hen geen plaats zou moeten zijn in onze samenleving. Zeker voor mensen, zoals ik, die de oorlog hebben meegemaakt”.

Van der Molen zal de schadeloosstelling gebruiken om bomen te laten planten in het Vredeswoud in Israël.

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl