Oorlogsverhaal Anneke Schults-Pols
Het verhaal van Anneke Schults-Pols, die in Nederlands-Indië geboren is en ruim 3 jaar met haar moeder gevangen zat in het Japanse concentratiekamp Tjideng bij Batavia. Het is een van de verhalen gemaakt door Pia Media voor de Stichting Oorlogsverhalen voor het project 'Indië in je Ziel'
Japans concentratiekamp
Anneke en haar moeder worden door de Japanse bezetter van Nederlands-Indië gevangen genomen en in een goederentrein met vele andere Indische Nederlanders naar het concentratiekamp Tjideng afgevoerd.
Het Tjideng Kamp (foto rechts) is een met rietmatten -kedek genoemd- afgerasterd deel van een armoedige buitenwijk van Batavia, het latere Djakarta. Er staan huizen op kleine stukjes grond, die samen een Japanse concentratiekamp vormen. Het is er overvol met voornamelijk vrouwen en kinderen van Nederlandse en Indisch-Nederlandse afkomst. Ze zitten opeengepakt met soms wel 80 mensen per huisje. Het kamp start met 2000 geïnterneerden en groeit uit tot een populatie van meer dan 10.000.
Afgesloten van buitenwereld
De vrouwen en kinderen in het kamp zijn volledig afgesloten van de buitenwereld (foto rechts vrouwen en kinderen bij prikkeldraad omheining). Aan alles is er een tekort. Voedsel is schaars en het ontbreekt ook aan medicijnen en medische zorg. Velen sterven als gevolg van tropische ziekten en ondervoeding.
Hoeveel mensen er omkwamen in Kamp Tjideng is niet bekend.
Camera, regie en montage: Michiel Praal
Eindredactie en voice-over: Pia van der Molen