Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeOorlogsverhalenOorlogsverhaal Eny en Siert Drenth

Oorlogsverhaal Eny en Siert Drenth

Jan Siert Drenth (roepnaam Siert) en zijn vrouw Eny woonden in de Tweede Wereldoorlog tegenover de psychiatrische inrichting het Noorder Sanatorium in Zuidlaren. Dat werd in de loop van de oorlog gevorderd door de Duitsers om er militairen in onder te brengen.

Onderduikers

Siert zat in het verzet, maar wilde geen wapen dragen. Hij werd ingezet bij het onderbrengen van onderduikers. De meesten bracht hij onder in hun eigen huisje in Zuidlaren.
Hun dochter Wies Hilberdink-Drenth die in het huis met onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog is geboren, vertelt het verhaal in een documentaire gemaakt door Pia Media voor de collectie van Stichting Oorlogsverhalen. De documentaire is hiernaast te zien >>
Wies vertelt ondermeer: "Siert en Eny kregen steeds meer onderduikers. In totaal boden ze aan 40 onderduikers een veilig onderdak. De onderduikers werden via een zijraampje het kleine huisje binnen gesmokkeld. Het is een komen en gaan. In de laatste dagen van de oorlog hadden ze 7 man tegelijk in huis". 

Familie Van Dam

Wies vertelt nog een verhaal wat er bij haar ouders Siert en Eny thuis ook gebeurde: "Een oom van mij werkte in de oorlog in de textielwinkel van de familie Van Dam in Zuidlaren (foto rechts). De familie Van Dam was joods en werd opgeroepen om naar Westerbork te gaan. Zij dachten later nog terug te komen en vroegen daarom aan mijn oom om op drie koffers te passen. De familie van Dam gaf ze bij hem in bewaring. Besloten werd om de drie koffers onder te brengen bij mijn ouders Siert en Eny. Daar werden de koffers op zolder gezet en die zijn daar altijd blijven staan, want de familie Van Dam is nooit meer terug gekomen". 

Na de oorlog

Mies: "Na de oorlog, tijdens de watersnoodramp van 1953, is één koffer met kleding naar Zeeland gegaan. De andere koffer werd toen geopend en daarin zaten onder andere twee vazen en één chanoekia in. De chanoekia heeft altijd bij mijn ouders op de schoorsteenmantel gestaan. Met Kerst werden daar kaarsjes in gebrand. Met altijd het verhaal dat de chanoekia niet ons eigendom was, maar nog steeds van de familie Van Dam. Later is de kandelaar geschonken aan de gerestaureerde synagoge in Zuidlaren (foto rechts).

Geëmigreerd

Twee broers van de familie Van Dam zijn vóór de oorlog, toen het nog kon, naar Californië ge-emigreerd. En een dochter van één van die broers heeft de vazen ver na de oorlog in ontvangst mogen nemen. Ze zijn nu dus in Amerika"

Producent: Pia Media
Camera en regie: Michiel Praal
Video-editing: Gijs Westerman
Voice-over en eindredactie: Pia van der Molen

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl