Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeOorlogsverhalenOorlogsverhaal Jouke Schotel

Oorlogsverhaal Jouke Schotel

Jouke Schotel maakte als kind de Japanse bezetting van Nederlands-Indië mee en daarna de bersiap-periode op Java en Bali. Jouke vertelt zijn Indië-verhaal (hiernaast te bekijken) in een documentaire-serie die Pia Media maakte voor de Federatie Indische Nederlanders.
Jouke is geboren op 14 oktober 1934 in Banjoewangi op Oost-Java. Hij bracht voor de oorlog zijn jeugd door op het nabij gelegen eiland Bali. Na de Japanse inval Nederlands-Indië in maart 1942 zijn Jouke's moeder en zijn broertje naar Bandoeng gevlucht naar een oud-tante. Omdat Bouke's moeder Indisch was, behoorden zij tot de categorie buitenkampers. In de buitenkampers-periode is het broertje van Jouke overleden.

Buitenkampers

Het merendeel van de Indo-Europeanen werd vanwege hun deels Aziatische afkomst niet geïnterneerd. In de meeste gevallen betrof het vrouwen van wie de mannen wel naar de Japanse kampen waren afgevoerd. Zonder inkomsten moesten deze vrouwen met hun kinderen zien te overleven. Tijdens de Japanse bezetting waren ze overgeleverd aan de grillen van het Japanse leger. Na de capitulatie van Japan vielen ze tijdens de Bersiap ten prooi aan plunderingen en moordpartijen door Indonesische nationalisten. (Bron: Indisch Monument)

Moeder en Jouke opgepakt door Japanners

Aan het eind van de oorlog is Jouke's moeder door de Japanners opgepakt. Zijn moeder werd beschuldigd van verraad tegen de Japanners. Jouke en zijn moeder hebben 3 maanden opgesloten gezeten in een politiekazerne, waar zijn moeder verhoord werd. Uiteindelijk is zij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Maar door de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 is deze straf niet ten uitvoer gelegd.

Bersiap

Jouke en zijn moeder hebben de bersiap-periode meegmaakt in Soerabaja en daarna in Bandoeng, waar het voormalig Jappenkamp waarin ze daar met vader Schotel herenigd zijn, voortdurend zwaar beschoten werd door Indonesische opstandelingen. Ze overleefden het en konden uiteindelijk wegkomen naar Nederland.
Jouke Schotel is later Kapitein ter Zee (KLLN) bij de Koninklijke Marine geworden en voerde ondermeer het bevel over een korvet en een fregat.

Archief van Tranen

Over de bersiap heeft Pia Media in opdracht van Omroep MAX een tweedelige documentaire serie gemaakt, die op televisie is uitgezonden. De titel van de serie is: Archief van Tranen.
De tv-serie 'Archief van Tranen' is hier te zien: 

Producent Pia Media
Camera, regie en montage: Michiel Praal
Eindredactie en voice-over: Pia van der Molen

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl