Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeOorlogsverhalenOorlogsverhaal Lou Bals

Oorlogsverhaal Lou Bals

Lou Bals is een Nederlandse militair die in Soerabaja getuige is van het zogenaamde vlagincident, waarbij op 19 september 1945 voor een woedende menigte door opstandelingen de blauwe baan van de Nederlandse vlag wordt afgescheurd, zodat de rood-witte Indonesische vlag ontstaat, die vervolgens op het Oranje Hotel wordt gehesen. Het is het begin van een koloniaal conflict dat duurt tot 27 december 1949 als Nederland de soevereiniteit overdraagt aan Indonesië.

Bevrijding politieke gevangenen in Malang

Lou Bals bevrijdt later 84 politiek gevangenen uit de Lowokwaroe-gevangenis van Malang. Een week daarna wordt hij door aanhangers van Soekarno gearresteerd en opgesloten in dezelfde Lowokwaroe-gevangenis in Malang. Daar zit hij acht maanden in een isoleercel en is verstoken van elk contact met de buitenwereld. De gevangenen kunnen alleen via de hurk-toiletten en de daaraan verbonden rioolbuizen in de gevangenis enigzins met elkaar communiceren door fluisterend boodschappen aan elkaar door te geven

Trauma

Het trauma dat hij daar opgelopen heeft, komt in alle hevigheid 75 jaar later terug als de 97 jarige Lou Bals samen met zijn vrouw Coby (foto rechts) in een bejaardenhuis woont, waar ze ruim 2 maanden in absolute thuis-quarantaine worden geplaatst wegens de corona-epidemie in het voorjaar van 2020.
Lou Bals is in 2022 overleden. Hij is 99 jaar geworden.

Camera, regie en montage: Michiel Praal
Eindredactie en voice-over: Pia van der Molen

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl