Oorlogsverhaal Robert Schabracq
Robert Schabracq heeft als 12 jarige jongen de Japanse inval in Nederlands-Indië meegemaakt en de daarop volgende bezetting van 1942 tot 1945. In een video gemaakt door Pia Media vertelt hij zijn oorlogsverhaal over de Japanners en zijn opsluiting in het jongenskamp Bangkong in Semarang op Java.
Jongenskamp
In het Japanse jongenskamp Bangkong was er de dagelijkse strijd , ook voor kinderen als Robert Schabracq om te overleven. Er was permanent honger en iedereen probeerde aan eten te komen. De Japannes waren wreed en ze maakten zich schuldig aan lijfstraffen, martelingen en executies, waar de kinderen in het kamp gedwongen werden om naar te kijken.
Ontmoeting met opa
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië had Robert Schabracq een onverwachte ontmoeting bij de poort van het kamp, dat was gevestigd in een voormalig nonnenklooster. Hij zag op een brancard zijn opa Abraham Bollegraf (foto rechts) liggen, die naar binnen gebracht werd. Zijn opa was ziek en de kleine Robert ontfermde zich over hem. Zo goed en zo kwaad als het ging verzorgde hij hem. Tevergeefs, want vlak voor de Japanse capitulatie overlijdt Robert's opa. Hij is begraven op het Nederlands Ereveld Kalibanteng in Semarang.
Kleinzoon
Samen met zijn kleinzoon, die dan even oud is als Robert ten tijde van het overlijden van zijn opa, bezoeken ze 60 jaar later de plekken waar Robert gevangen zat en waar zijn opa stierf.
Robert Schabracq is overleden op 24 november 2024. Dat hij moge rusten in vrede.
Credits documentaire, tekst ern lay-out
Camera, regie, montage en tekst/lay-out: Michiel Praal
Eindredactie en voice-over: Pia van der Molen
Producent: Pia Media BV