Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeProjectenDocumenten Gubeng Transport

Documenten: aanslag Gubeng transport Soerabaja

Uitgebrande vrachtwagen na aanval op Gubeng transportAan het begin van de bersiap-periode in Nederlands-Indië reed op zondag 28 oktober 1945  in Soerabaja het RAPWI- of Gubeng transport, dat onder Britse militaire leiding stond, in een hinderlaag van Indonesische opstandelingen, die de wijk Gubeng belegerden.

Evacuatie Nederlanders

In 3 achtereenvolgende collonnes met legertrucks werden voornamelijk Nederlandse vrouwen en kinderen geëvacueerd, die op weg waren naar veiliger gebieden. Met name het laatste transport kwam zwaar onder vuur te liggen van Indonesische pemoeda’s. Van de vrouwen en kinderen die in de vrachtwagens zaten, kwamen er 150 om. Velen raakten gewond.

Rapport Gubengtransport

Henk Itzig Heine die als kind het Gubengtransport overleefde, heeft later grondig onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen toen. Zijn bevindingen heeft hij vastgelegd in een onderzoeksrapport, dat hieronder integraal is te lezen. 

Een interview met Henk Itzig Heine is te zien op de website van de Stichting Oorlogsverhalen.
Het is hier >> te bekijken.

Archief van Tranen

Over de bersiap-periode heeft Pia Media in opdracht van Omroep MAX een documentair tweeluik gemaakt, dat op televisie is uitgezonden. U kunt de uitzendingen hier bekijken: