Medische Missers
Jaarlijks worden in ons land duizenden mensen het slachtoffer van verwijtbaar medisch handelen. De gevolgen kunnen desatreus zijn: van lichamelijke en psychische schade tot overlijden. Slechts een klein percentage van medische fouten leidt tot tucht-of strafmaatregelen.
De Formule
Op medische fouten rust een taboe. Niet zozeer bij de mensen en hun familie die er het slachtoffer van zijn geworden, als wel bij de meeste artsen. Meestal spreken zij van "ernstige complicaties". Maar openlijk toegeven dat er sprake is van verwijtbaar medisch-handelen gebeurt zelden. Niet naar de collega-artsen en zeker niet naar de patiënt (als die nog in leven is) of naar familieleden. Zij blijven in het ongewisse wat er fout is gegaan. En dat gaat knagen. Want de gevolgen van medische fouten kunnen groot zijn: ernstige invaliditeit, niet meer ontwaken uit een coma, persoonlijkheidsverandering als gevolg van hersenbeschadigingen en soms ook de dood.
Onderzoeksjournalistiek
Wijlen Prof. dr. Bob Smalhout presenteerde Medische Missers en beoordeelde de zaken in medisch perspectief. Medische Missers is onderzoeksjournalistiek op televisie in reportagevorm. In uitzendingen van 50 minuten worden medische missers grondig geanalyseerd en met de camera geregisteerd. Alle feiten komen boven tafel. Er wordt hoor en wederhoor toegepast. Er wordt uitgelegd wat er medisch gezien mis is gegeaan, hoe dat te voorkomen was geweest, wie er schuldig zijn, en welke traumatische gevolgen het voor de betrokkenen heeft als de betreffende arts zijn schuld niet erkent. Want de verwerking van een groot gemis kan meestal pas beginnen, als de veroorzaker zijn oprechte spijt heeft betuigd. Aflevering bekijken >>
Televisie
Medische Missers is bedacht en geproduceerd door Pia van der Molen en Michiel Praal en uitgezonden door RTL 4 en RTL 5. Deze 6 delige serie heeft veel stof doen opwaaien en heeft er toe geleid dat er sindsdien openlijker over medische fouten wordt gesproken.