TV-film Getekend in Westerbork
'Getekend in Westerbork' (startknop rechts) is een tv-documentaire die Pia Media in opdracht van Omroep MAX heeft gemaakt. Het gaat over het leven en het werk van tekenaar Leo Kok, die samen met zijn vrouw Kitty de Wijze als een van de laatste gevangenen van Kamp Westerbork afgevoerd werd naar de vernietigingskampen in het oosten. Leo, die in Kamp Westerbork met Kitty trouwde, was een begenadigd tekenaar en schilder. Hij tekende het kampleven.
Deportatie
Vlak voor hun deportatie werden de tekeningen van Leo Kok uit Kamp Westerbork gesmokkeld naar een adres in Nijmegen en bleven zo bewaard voor het nageslacht. Leo kwam terecht in de kampen Theresiënstadt (foto rechts), Auschwitz, Mauthausen en Ebensee. Leo stierf op 12 mei 1945, 6 dagen na zijn bevrijding uit het concentratiekamp Ebensee in Oostenrijk.
Hij ligt begraven op het Nederlands Ereveld in Salzburg van de Oorlogsgravenstichting. Leo's vrouw Kitty overleeft de verschrikkingen van de concentratiekampen. Ze hertrouwt en krijgt twee kinderen.
Jaap Nijstad
Haar zoon Jaap Nijstad is van kinds af aan gefascineerd door de tekeningen van Leo Kok, de man die hij nooit gekend heeft, maar die wel altijd herinnerd werd in het gezin waar hij opgroeide. Leo werd zo voor hem een bekende die hij nooit heeft kunnen ontmoeten, maar die wel een onderdeel van zijn leven is gebleven.
In de documentaire 'Getekend in Westerbork' bezoekt Jaap Nijstad de plekken waar Leo Kok tijdens de oorlog verbleef, leefde, tekende, trouwde, stierf en begraven is, en vertelt over de bijzonder band die hij met Leo heeft:
Meer informatie over 'Getekend in Westerbork' >>