Kamp Amersfoort
Het concentratiekamp Amersfoort is door de Duitse bezetter gebruikt van 1941 tot 1945. In deze Pia Media documentaire (startknop rechts) wordt aan de hand van getuigenissen van overlevenden en nabestaanden een huiveringwekkend beeld geschetst van een wrede gemeenschap, waar verwaarlozing, mishandeling, moord en vooral honger deel uitmaakten van het leven van alle dag.
De documentaire
In de documentaire komen vijf ex-gevangenen en de zoon van de kok van Kamp Amersfoort aan het woord. Ze vertellen over de ontberingen en de vernederingen die zij in het kamp hebben moeten ondergaan en hoe zij in staat geweest zijn deze hel te overleven. Het zijn authentieke en aangrijpende ervaringen uit het dagelijks leven van hun gevangenschap. Honger is daarbij van cruciale betekenis. En het moeten ondergaan van vernederingen en martelingen door de Duitsers op de dagelijkse appèls op de binnenplaats en in de prikkeldraadkooi, die de gevangenen de symbolische bijnaam 'De Rozentuin' hebben gegeven.
Executies
Er wordt ook verteld over mensonterende en wrede executies op de 350 meter lange schietbaan vlak buiten het kamp. Toch was er ook sprake van onverzettelijkheid, kameraadschap en zelfs ondergronds verzet in het kamp, waardoor een aantal ten dode opgeschreven gevangenen gered zijn. De rol van Rode Kruis verpleegster Loes van Overeem is hierbij bepalend geweest.
Holocaustcentrum Yad Vashem
De documentaire Kamp Amersfoort, getuigenissen van overlevenden' is eind 2009 opgenomen in de collectie van het Holocaustcentrum Yad Vashem in Jeruzalem en is zo ook voor een internationaal publiek toegankelijk geworden. Voor meer informatie klik hier >>
Meer-camera registratie herdenking
Naast de documentaire vervaardigde Pia Media een meer-cameraregistratie van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op 19 april, de dag van de bevrijding van Kamp Amersfoort
Videoclip
Pia Media maakte ook een videoclip (klik fotorechts op startknop). Daarin een visuele impressie van de vertwijfeling en de hoop in Kamp Amersfoort op de muziek van het Quando Corpus uit het Stabat Mater van Pergolesi.
Uitgebreide informatie over de geschiedenis van dit concentratiekamp vindt u op www.kampamersfoort.nl