Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeOorlogsverhalenOorlogsverhaal Leo tho Neijenhuijs

Oorlogsverhaal Leo tho Neijenhuijs

Leo tho Neijenhuijs is in 1941 geboren op Sumatra. Als kind werd hij samen met zijn moeder en zussen opgesloten in Japanse concentratiekampen. Na de Japanse capitulatie maakte hij de bersiap, de opstand van de Indonesiërs tegen Nederland, mee. Hij overleefde dat ter nauwernood. Leo vertelt zijn verhaal in een video (zie hiernaast >>) gemaakt door Pia Media, die onderdeel is van de door haar gemaakte tv-documentaire 'Wat komen jullie hier doen?' voor Omroep MAX.

Nederlands-Indië

Leo tho Neijenhuijs is geboren in 1941 in een ziekenhuis te Soengei–Gerong, Sumatra, Nederlands-Indië. Zijn vader vader Leendert Johannes werkte als radiotelegrafist/monteur bij de Standard Petroleum Maatschappij en was chef radio-telegraafverbindingen Nederlands-Indië.

Slag in de Javazee
Leo’s vader moest zich na de Japanse aanval op Pearl Harbor melden bij de onderzeebootdienst van de Koninklijk Marine. Hij diende onder andere op de KXV die onder leiding stond van de luitenant ter zee Baron van Boetzelaer. Tijdens de Slag in de Java Zee wist de KXV na een Japanse olietanker getorpedeerd te hebben onder een 3 uur durend bombardement van dieptebommen te ontkomen naar Perth in Australië.
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIHM) heeft een video gemaakt over de Slag in de Javazee, die hierboven is te bekijken.

Onderduik
Leo en zijn moeder werden gedwongen te vertrekken naar Batavia en afgevoerd in goederenwagons. In Batavia haalde zij haar twee dochters op en probeerde onder te duiken. Na op twee adressen in een gedwongen onderduik-situatie sexueel misbruikt te zijn, besloot zij zich aan te geven bij de Kempeitai (militaire politie) waar zij een pendaftaran (persoonsbewijs) ontving.

Jappenkampen
Hierna werden ze geïnterneerd in Kamp Malang. Na 5 maanden werden ze afgevoerd naar het concentratiekamp Banjoe Biroe, kamp 10-II.

Oorlogstrauma

Na de bevrijding overleefden ze in Nederlands-Indië de bersiap en werden uiteindelijk als repatriant naar Nederland overgebracht. Hier moesten ze onder primitieve omstandigheden een nieuw bestaan opbouwen. 
Toen Leo volwassen was, zelf getrouwd en kinderen had gekregen, openbaarde zich bij hem een zwaar oorlogstrauma, dat hij tenauwernood overleefde.
 

  • De door Pia Media voor Omroep Max gemaakte tv-documentaire 'Wat komen jullie hier doen?' 
    over repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië is hiernaast te zien.
  • Meer informatie over bersiap slachtoffers is hier >> te vinden
Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl