Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeProjectenArchief van Tranen-project

Archief van Tranen-project

Bersiap

Pia Media ontwikkelde het project Archief van Tranen bestaande uit een archief met originele en unieke documenten uit de bersiap-tijd in voormalig Nederlands-Indië, een tv-serie en een website.
In Archief van Tranen worden vrijwel onbekende massamoorden op burgers met de Nederlandse nationaliteit belicht, die plaatsvonden in de periode augustus 1945 tot maart 1947 in het voormalig Nederlands-Indië. Deze periode staat bekend als de Bersiap. 

20.000 doden

Naar schatting 20.000 Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen werden in de bersiap-periode vermoord door Indonesische extremistische strijdgroepen,de pemoeda’s, die zich gevormd hadden na het uitroepen van de onafhankelijkheid op 17 augustus 1945.

TV-serie

De documenten over de bersiap-moorden vormen ook de basis voor de door Michiel Praal en Pia van der Molen gemaakte tweedelige documentaire serie 'Archief van Tranen', die is uitgezonden door Omroep MAX. De serie is ook geplaatst op de website van de Stichting Oorlogsverhalen. De tweedelige documentaire-serie 'Archief van Tranen' is hier te zien: 

Jack Boer

Pia Media heeft de veelal als 'geheim' geclassificeerde documenten in handen gekregen van de weduwe van Jack Boer. Hij is degene die destijds in de bersiap-periode 2384 ten dode opgeschreven Nederlanders redde uit de Werfstraat gevangenis in Soerabaja met een spectaculaire reddingsactie. Over deze actie maakte Pia Media eerder een documentaire die ook op de Nederlandse televisie is uitgezonden. 
De documentaire 'Jack Boer' is hier >> te bekijken.

De documenten

In de aan Pia Media beschikbaar gestelde unieke documenten zijn ooggetuigen verhalen vastgelegd in processen-verbaal over de bersiapmoorden. Deze zijn destijds ter kennis gebracht van de Nederlandse regering en 67 jaar later door Pia Media gepubliceerd.

Gedigitaliseerd

De originele documenten van het Archief van Tranen-project zijn door Pia Media gedigitaliseerd en hier te raadplegen:

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl