Direct contact? Bel: 06 - 51 33 73 58

HomeOorlogsverhalenOorlogsverhaal Theo van Dort

Oorlogsverhaal Theo van Dort

Het oorlogsverhaal over Theo van Dort (foto rechts), die in oktober 1945 tijdens de bersiap vermoord is door opstandeling-leider Sabaroedin. Het verhaal over hun vader wordt verteld door zoon Rob en dochter Wieteke van Dort, die beiden inmiddels ook zijn overleden. Het verhaal is door Pia Media op video vastgelegd en hiernaast te bekijken en is onderdeel van de documentaire-serie 'Archief van Tranen' van Pia Media. Deze video is ook opgenomen in de collectie van de Stichting Oorlogsverhalen

De moord op Ir. Theo van Dort

Op 10 november 1945 wordt Rob van Dort, de zoon van Theo van Dort, met 2384 andere Nederlanders, uit de Werfstraatgevangenis bevrijd door de Nederlandse KNIL-militair Jack Boer met  een tank en tien Gurkha soldaten.
Wat hij dan nog niet weet is dat zijn vader op 13 oktober 1945 door Sabaroedin is vermoord op de alung alung (het grote plein) in Sidoarjo (Java).
Op de foto rechts het plein in Sidoarjo nu.
Een citaat uit het dossier van 'Archief van Tranen' van een oogetuige van de moord op Theo van Dort:“De moord was bedreven met een klein model Marine-revolver, waarmede hij bij voorkeur in zijn gordel liep. Eerst bij het 7e schot viel de heer Van Dort neer op de knieën en bleef, gesteund op zijn handen, zitten. Eerst de volgende schoten deden hem de geest geven. Toen hij zag dat Sabaroedin zou gaan schieten plaatste hij zich met beide handen in de zijde in postuur en stierf als een man.”

Documentaire
Pia Media maakte voor Omroep MAX een tweedelige documentaire-serie over de Bersiap getiteld 'Archief van Tranen'.
De uitzendingen van Archief van tranen zijn hier te bekijken:

Officiële documenten

Een belangrijke bron voor de documentaires zijn officiële documenten, die Pia van der Molen en Michiel Praal, de makers van de documentaires, in handen hebben gekregen van de weduwe van Jack Boer.
Jack Boer is degene die destijds in de Bersiap-periode 2384 ten dode opgeschreven Nederlanders redde uit de Werfstraat gevangenis in Surabaja met een spectaculaire reddingsactie. Over deze actie maakte Pia Media eerder een documentaire die door de EO op de Nederlandse televisie is uitgezonden. 

 Meer informatie over Archief van Tranen en de bersiap slachtoffers is hier >> te vinden

Producent: Pia Media
Camera en regie: Michiel Praal
Productie en eindredactie: Pia van der Molen
Montage: Gijs Westerman

Meer informatie?
Bel ons: 06 - 51 357195 of stuur een e-mail: info@pia-media.nl